Hardy Phantom splitcane fluestænger

Af Steen Ellemose

Denne stangserie betragtes som en af de mest vellykkede fra Hardy. Den blev introduceret i 1962, som afløser for den legendariske C.C. de France serie. Stængerne var på programmet til og med 1972. Phantom-serien var designet af W. F. Hardy og var en af de første stangserier fra Hardy, der ikke havde tætte beviklinger. Beviklingerne var sorte, med en lille rød pyntebevikling i hver ende. Hjulholderen på de fleste modeller var ”Housed butt cap & sliding ring”, der er meget let og samtidig holder hjulet fast. I visse kataloger optræder også ”W housing, ring and butt cap”, der ligeledes er meget let og som er mest kendt fra førnævnte ”C.C. de France” serie

IMGP6111

Normalt blev stængerne leveret som to-delte, men man kunne bestille enkelte modeller, som tre-delt. En ekstremt kort model på 4’4’’ blev lavet et enkelt år, sikkert til det amerikanske marked. Den model man oftest møder er 6’10’’, med 8’ og 8½’ som de næste. Det er en af de letteste stangserier fra Hardy i 60’erne, og jeg forestiller mig at skulle datidens tørfluefiskere, der jo ikke havde så mange modeller at vælge imellem, investere i en let og relativ kort stang af et velrenommeret mærke, var netop Hardy Phantom sagen.

IMGP6112

Hvis man søger på internettet kan man finde ganske mange opmålinger af splitcanestænger. Phantom serien er ”straight taper”, dvs. de tiltager jævnt i tykkelse fra spidsen og ned til bundstykket. Dette er en tapering, som det er let at fremstille med maskine og som man kan få nogenlunde ens hver gang. Dvs. en ensartet kvalitet er let at opnå. Det betyder ikke at stængerne er dårlige fiskestænger, tværtimod er Phantom serien en af Hardys bedste stangserier og især de kortere modeller hører til de mere eftertragtede.

Flere af de tidlige årgange er mærket Hollocona i katalogerne og på stængerne, mens resten er mærket Palakona. Hollocona var Hardys hulbyggede stænger. Hulbygning gøres for at mindske vægten af klingen og dermed stangen. Henning V. Jakobsen har oplyst at han har haft to 8 fods Phantom, en som Hollocona og en som Palacona. De vejede det samme men tyngdepunktet var placeret forskelligt.

Serien blev markedsført i følgende modeller:

skema dansk (2)

1) Vægten varierer lidt i praksis, og også i Hardys egne værdier i katalogerne. Nogle af modellerne bliver ca. ½ oz, eller ca. 14 gram lettere med årene.

2) Længden varierer lidt i praksis, og også i Hardys egne værdier i katalogerne. På nogle af modellerne bliver håndtaget ½ eller ¼ inch (ca. 1,25 og 0,65 cm) kortere med årene.

Jeg er selv den glade ejer af en Phantom 6’10’’, som jeg har haft og fortsat har, megen glæde af. Den er let og kaster både præcist og langt. Den eneste ulempe er længden, den er lige i det korteste, når det er højsommer og sivene står højt. Men hvor engene græsses ned eller hvis man kan vade, er det en fin stang.

IMGP6108

IMGP6109

IMGP6113

IMGP6115

 

© Steen Ellemose.