Hardy Phantom splitcane fluestænger

Af Steen Ellemose

Red. oktober 2018

Denne stangserie betragtes som en af de mest vellykkede fra Hardy. Den blev introduceret i 1962, som afløser for den legendariske C.C. de France serie. Stængerne var på programmet til og med 1972. Phantom-serien var designet af James Hardy og var en af de få stangserier fra Hardy, der ikke havde tætte beviklinger. Beviklingerne var sorte, med en lille rød pyntebevikling i hver ende. Hjulholderen på de fleste modeller var ”Housed butt cap & sliding ring”, der er meget let og samtidig holder hjulet fast. Modellen på 10′ optræder i katalogerne fra 1964 – 1967 med ”W housing, ring and butt cap”, der ligeledes er meget let og som er mest kendt fra førnævnte ”C.C. de France” serie. Enkelte af modellerne blev genintroduceret som bestillingsvare i katalogerne i 1989, 1992 og 1997.

IMGP6111

Normalt blev stængerne leveret som to-delte, men man kunne bestille enkelte modeller, som tre-delt. En ekstremt kort model på 4’4’’ blev lavet et enkelt år, sikkert til det amerikanske marked. Den model man oftest møder er 6’10’’, med 8’ og 8½’ som de næste. Det er en af de letteste stangserier fra Hardy i 60’erne, og jeg forestiller mig at skulle datidens tørfluefiskere, der jo ikke havde så mange modeller at vælge imellem, investere i en let og relativ kort stang af et velrenommeret mærke, var netop Hardy Phantom sagen. Phantom serien er en af Hardys bedste stangserier og især de kortere modeller til de mere eftertragtede

IMGP6112

Phantom Stængerne fra 1962 – 1966 er mærket Hollokona i katalogerne og på stængerne. Hollokona var Hardys hulbyggede stænger. Hulbygning gøres for at mindske vægten af klingen og dermed stangen. Fra 1967 bruges navnet Hollokona ikke mere og Palakona bruges på alle Hardys top kvalitets splitcane stænger. Henning V. Jakobsen har oplyst at han har haft to 8 fods Phantom, en som Hollokona og en som Palakona. De vejede det samme men tyngdepunktet var placeret forskelligt.

Serien blev markedsført i følgende modeller:

1) Vægten varierer lidt i praksis, og også i Hardys egne værdier i katalogerne. Nogle af modellerne bliver ca. ½ oz, eller ca. 14 gram lettere med årene.

2) Længden varierer lidt i praksis, og også i Hardys egne værdier i katalogerne. På nogle af modellerne bliver håndtaget ½ eller ¼ inch (ca. 1,25 og 0,65 cm) kortere med årene.

Jeg er selv den glade ejer af en Phantom 6’10’’, som jeg har haft og fortsat har, megen glæde af. Den er let og kaster både præcist og langt. Den eneste ulempe er længden, den er lige i det korteste, når det er højsommer og sivene står højt. Men hvor engene græsses ned eller hvis man kan vade, er det en fin stang.

IMGP6108

IMGP6109

IMGP6113

IMGP6115

 

© Steen Ellemose.